Quantcast
Channel: » mbo
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

‘Diplomaplicht tot 23 jaar’

$
0
0

Om te voorkomen dat vele duizenden jongeren boven de achttien jaar zonder diploma van school komen, moeten zij voortaan verplicht tot hun 23e naar school.

Alleen met uitbreiding van de zogeheten kwalificatieplicht van 18 tot 23 jaar kan de doelstelling van het kabinet om het aantal voortijdig schoolverlaters terug te brengen tot 25.000, worden gehaald. Dat schrijft de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) vandaag in een brandbrief aan minister Van Bijsterveldt.

Volgens De Jonge is het probleem van voortijdig schoolverlaten vooral het probleem van leerlingen van achttien jaar en ouder. “Vorig schooljaar was bijna 80 procent van alle uitvallers in Rotterdam ouder dan achttien. Maar we hebben op dit moment geen instrument in handen om deze categorie verzuimende jongeren te dwingen hun opleiding af te maken”, licht hij toe in een gesprek met De Telegraaf.

Proef

De wethouder wil zo snel mogelijk een proef houden met wat hij de verlengde kwalificatieplicht noemt. Hij denkt daarbij aan de zeven wijken in Rotterdam-Zuid die deel uitmaken van het nationaal programma Kwaliteitssprong Zuid, dat bedoeld is om dit stadsdeel naar een hoger plan te tillen.

Het gaat daarbij om de wijken Feijenoord, Carnisse, Oud-Charlois, Bloemhof, Hillesluis, Tarwewijk en Afrikaanderwijk. Om zo’n proef te kunnen doen, kan de minister de zogenoemde Rotterdamwet – die het mogelijk maakt dat voor achterstandsgebieden in de grote steden andere regels gelden – aanpassen, denkt De Jonge.

De huidige kwalificatieplicht werd in 2007 ingevoerd. Jongeren onder achttien moeten verplicht naar school totdat ze een diploma hebben (havo, vwo of mbo-2). Spijbelen ze, dan riskeren ze een boete of een taakstraf. Ook kan de kinderbijslag worden stopgezet.

Door deze maatregel zijn de leerprestaties in de Maasstad flink verbeterd, stelt De Jonge. Zo is het aantal voortijdig schoolverlaters er de afgelopen jaren met vele honderden gedaald, tot 2600 vorig jaar. Het overgrote deel van deze afname, bijna 70 procent, komt voor rekening van de leerlingen van zestien en zeventien jaar.

“En dat is precies de doelgroep van de destijds ingevoerde kwalificatieplicht. De cijfers in Rotterdam zijn voor mij voldoende aanleiding om te veronderstellen dat een uitbreiding tot 23 jaar dezelfde resultaten zal laten zien”, aldus De Jonge.

“Geen leerling van school zonder diploma. Dat moet het doel zijn. We hebben onze jongeren keihard nodig op de arbeidsmarkt. Slagen we erin dat doel te halen, dan plukken we daar als samenleving de vruchten van.”


Gearchiveerd onder:Educatie, Hogescholen, mbo, Studenten

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images



Latest Images